Clydesdalehevosen historia (vapaasti suomennettu Clydesdalen historiasta)

Skotlannin oma raskas työhevonen on nimensä mukaisesti kotoisin Lanarkshiren Clydeslaaksosta.

Rotu sai alkunsa 1700-luvun lopulla, kun Skotlannissa alettiin kehittää työhevosta teollisen vallankumouksen tarpeisiin. Lanarkshireläiset kasvattajat pyrkivät parantamaan hevoskantaansa astuttamalla kuormajuhdista polveutuvat tammansa Skotlantiin tuoduilla flaamilaisilla oreilla. Myöhemmin Clydesdalehevosen jalostuksessa käytettiin shirenhevosia itse asiassa niin paljon, että 1800-luvun loppupuolella vaikuttaneet kasvattajat pitivät clydesdalen ja shirenhevosia saman suvun eri haaroina ja myös risteyttivät vapaasti rotuja keskenään. The Clydesdale Horse Society perustettiin vuonna 1877 ja rodun ensimmäinen kantakirja julkaistiin seuraavana vuonna.

nvinkki

Ensimmäisessä kantakirjassa on kokonaiset 1000 oritta. Hevosia alettiin viedä Australiaan, USA:han, Kanadaan ja Uuteen-Seelantiin. Amerikkalainen yhdistys perustettiin vuonna 1879.

Autojen ilmestymisen ja vaunujen katoaminen aiheuttivat rodun edustajien rajun vähenemisen. Tänä päivänä hevosta käytetään muutamissa paikoissa kuormajuhtana tukkitöissä ja maatilojen töissä. Yksilömäärän pienenemisestä huolimatta clydesdale kiinnosti tuontihevosena USA:ssa, Australiassa, Etelä-Afrikassa, Kanadassa, Japanissa, Uudessa-Seelannissa ja joissakin Euroopan maissa. Perceronin jälkeen clydesdale onkin laajimmalle levinnyt kylmäverirotu.